OBS! AFLYST - Workshop med Eli Benveniste

Fredag d. 3. april - lørdag d. 11. april 2020

  • DSC04312
  • DSC04306
  • DSC04320

OBS! WORKSHOPPEN ER AFLYST.

Grundet karantæne i Italien er Eli Benveniste desværre forhindret i, at komme til Bornholm.

 

Eli Benvenistes 10. workshop på Bornholms Kunstmuseum!

Er du keramiker, billedhugger som tidligere har beskæftiget sig med ler eller kunstner, som er interesseret i skulptur og som gerne vil lære lerets muligheder bedre at kende?

Så har du nu mulighed for at komme med på en af billedhugger Eli Benvenistes populære modelleringsworkshops, hvor du bliver udfordret i dine vante arbejdsprocesser og får hjælp til at virkeliggøre dine visioner.

Museumsgæster er selvfølgelig mere end velkomne til at kigge med fra sidelinien i museets åbningstid.

 

Eli skriver om workshoppen:

Temaet er denne gang hastighed - Fortrinene ved at arbejde hurtigt og fordelene ved at arbejde langsomt.

Hvilken betydning har hastigheden for det vi modellerer?

Kan det ligefrem være en fordel, at modellere så hurtigt at du ikke har tid til at tænke ret meget, men blot lade hænderne følge øjnene det bedste de kan?

Ofte kan man ved selvsyn erfare, at det vi står med har det rigtig godt af at blive sluppet i tide, inden vi kom alt for godt i gang med at stadfæste vores ide. Når det går stærkt, at det i lige så høj grad skulpturen der styre os, som det er os der styre skulpturen, og det kan nemt falde ud til skulpturens fordel. Vores viljes stræben henimod en idé kan være en begrænsning i sig selv, i forhold til at overgive sig til selve hændelsen - dig, med leret, i et begrænset tidsrum og en hvilken som helst idé, hvor der gives mere plads for tilfældet. Men det kræver mod at stoppe op og opmærksomhed at få øje på dette spinkle øjeblik.

Når vi derimod arbejder meget langsomt er det en helt anden problematik. Da kan man komme ”over på den anden side” af de første tiltag og nå længere og fordybe sig i stoffet. Det er fantastisk når det lykkes, til gengæld er det langt sværere at holde skulpturen åben og levende, selve modelleringen dør nemt i hænderne på os undervejs, fordi vi ret hurtigt bliver blinde og kommer til at modellere uden fortsæt og således kan resultatet forblive uforløst.

Det kræver et højt mål af koncentration, og at du befinder dig i samme tilstand, som den du startede ud med – hele vejen igennem. Når du har slået leret op sigter du mod din ide og styre den så længe du kan indtil skulpturen ikke kan holde det ud længere og skubber dig væk og så må du følge det den forlanger - det er en mærkelig proces.

Ler er lige så taknemmeligt som det er ubarmhjertigt. Du kan præge det med dit overskud, lige som dine tvivl kan aflæses i det som en åben bog. Ler er for alle, uanset niveau og alder. Det viser hvem du er, dit mod, dit held, dit selvværd, dine vaner, og tilgang og syn på livet og det viser din formåen.

Du kan udvikle dig gennem leret og finde nye sider af dig selv og nye måder at modellere på gennem et helt liv.

Det er godt at skrive sig bag øret at man altid kan blive bedre, at beskæftige sig vedvarende med materialet er en af de afgørende faktorer.

På dette års workshop skal vi se nøje efter. Gå ind i detaljen og forstørre den op og modellere både hurtigt og langsomt, nærmest i slowmotion. Prøv begge dele og find ud af hvor du befinder dig bedst.

Tag en ting med, det betyder mindre hvad det er, det kan være din egen næse - så må du tage et spejl med, eller en anden legemsdel. Det kan være en gren du har fundet i skoven, en gammel skål eller pude fra din mormors loft. Din barndoms bamse eller en mærkelig dims der har tiltrukket sig din opmærksomhed.

Du kan følge øvelserne eller vælge udelukkende at beskæftige dig med dit eget projekt for undervisningen er individuel.

Jeg underviser først i workshoppens tema og øvelser efter frokost kl. 12.30, men jeg vil som regel være tilstede også i formiddagstimerne. I kan arbejde videre indtil 16.45, hvor museet lukker kl. 17.00, mandag til kl 15:45 da museet lukker kl 16.00. Men i skal være velkomne til at komme tidligere på de dage museet åbner kl. 10.00.

Museets øvrige gæster er i åbningstiden velkomne til at komme ned og se på workshopdeltagernes arbejde.

Men jeg vil bede alle bevare den ro og stilhed der er nødvendig for koncentration og fordybelse, så småsnak må fortages andetsteds og der er så dejligt på Bornholms Kunstmuseum, så det burde ikke være noget problem.

Kurset er tilsigtet keramikere eller billedhuggere, som tidligere har beskæftiget sig med ler, eller til kunstnere som er interesseret i skulptur, og som gerne vil lære lerets muligheder bedre at kende.

 

OBS: Kurset er fuldt booket, men museumsgæster er mere end velkomne til at se deltagerne arbejde i museets åbningstid.