Arkitektoniske elementer

  • Bro Hav

 

 

 

Helligdomskilden

Fogh og Følner har integreret den gamle Helligdomskilde i byggeriet som et symbol, der knytter sig til kunstmuseet. Den gamle Helligdomskilde var i middelalderen kendt for sin helbredende kraft. I dag symboliserer den oplevelser, rekreation og åndelig udvikling. Kilden har nu fået sit udspring i foyeren, når man kommer ind i museet. Hele vejen ned gennem bygningen er der i granittrappen en lille rende til kilden, som løber ned og ender i en ønskebrønd i museets nederste niveau.

Tårnet

Fra indgangsrummet i museet kan man tage trappen op i det ottekantede udsigtstårn, der med sit runde glasparti foroven, ligner et fyrtårn. Øverst kan man træde udenfor og betragte landskabet ovenfra. Her kan man bl.a. nyde udsynet til Christiansø, til Gudhjem og over Allinge helt til Sverige. I udsigtstårnet kan man også få mere at vide om granitten på Bornholm i en lille permanent udstilling ophængt af Danmarks Naturfredningsforening.

Broen

Ligesom tårnet bærer også broen reference til et skib. Den er udført som en skibsbro i stål og ædelt teaktræ og afsluttet i en lille sejloverdækket udsigtsplatform. Broen skyder sig fra selve museet og forlænger bygningskroppen ud mod kysten. I kraft af de høje piller, der bærer broen, giver den en fornemmelse af at træde ud i landskabet i samme højde som trætoppene.

Materialer

Overalt er der anvendt rene naturmaterialer som tegl, zink, mursten, granit, sandsten og træ. Gaden er belagt med bornholmsk granit, mens der i de mindre rum er anvendt sandsten. Gulvene i udstillingsrummene er overalt i træ. I særudstillings-rummene lagt som endetræ, der også fungerer som en klimamæssig buffer.