Dato og klokkeslæt

15. mar–26. apr 19.00–21.00

Online højskole: Kunstruten med Peter Kær

NYHED! Vi gentager succesen med vores nye online højskole - og både Peter Kær og alle museerne har sagt ja til en ny omgang med 'KUNSTRUTEN med Peter Kær'.

 

Bliv klogere på kunst med Peter Kær - deltag i LOF’s online vinterhøjskole

Tag med TV-vært og kunsthistoriker Peter Kær på en øjenåbnende tidsrejse gennem dansk kunst. LOF’s online kunsthøjskole serverer 200 års kunsthistorie gennem guidede besøg på seks af landets mest spændende udstillinger. Højskolen forløber over seks mandage og byder også på fællessang, pausegymnastik, spørgsmål og meningsudvekslinger- alt sammen helt corona-sikkert hjemme fra din stue.

- Man skal have pudset brillerne, og så skal man være nysgerrig. Det er sådan set de eneste forudsætninger, der er for at være med, siger Peter Kær. I februar og marts næste år er han vært for LOF’s online Vinterhøjskole ”Kunstruten”. Over seks mandage fra kl. 19-21 bliver deltagerne guidet igennem aktuelle udstillinger på kunstmuseer over hele landet.

- Højskolen gennemgår nogle meget væsentlige danske kunstnere og værker. Deltagerne får et virkelig godt indblik i de sidste 200 års kunsthistorie. Det er spitze, siger Peter Kær, der er cand.mag. i kunsthistorie, og som i en årrække også har arbejdet som journalist og vært for DR og TV2. De seneste år er det dog interessen for kunsthistorie og glæden ved at give sin indsigt videre til andre, der har fyldt kalenderen.

- Det er godt at få en introduktion både til kunsten og til omgivelserne. Det har man brug for for at kunne åbne kunsten og se, hvad der betød noget dengang og perspektivere det til, hvad kunstværket kan betyde i dag. Hvis man får en introduktion til den tid og til den historiske sammenhæng, kunsten er skabt i, så kan man aflæse andre betydninger i værkerne, end det man umiddelbart kan se. Højskolen er derfor også en tidsrejse, der går fra guldalderen til surrealismen og frem til i dag, siger Peter Kær.


200 år på seks uger

”Kunstruten” begynder på Bornholms Kunstmuseum. Her fortæller museumsinspektør Lotte Nishanthi Winther om kunstnergruppen Linien, der blev grundlagt i Gudhjem i 1930erne og som udviklede den danske surrealisme. Herefter går turen til Malergården i Odsherred. Britta Tøndborg, ph.d. og chef for forskning og kunst, på Museum Vestsjælland fortæller om stedet, som er bygget af avantgardekunstneren Sigurd Swane. Mandagen efter får deltagerne en introduktion til kunstnerkolonien i Skagen, hvor kunstformidler Kresten Langvold introducerer Anna Ancher, Laurits Tuxen, Michael Ancher, P. S. Krøyer med flere. ”Kunstruten” kommer også forbi Museum Jorn ved Silkeborg, hvor overinspektør og forskningschef Luca Haberkorn præsenterer en af landets største og mest efterspurgte samlinger. På museet KØS i Køge viser undervisnings- og udviklingsansvarlig Sofie Andreassen 1000-års danmarkshistorie, som den er skildret af Bjørn Nørgaard i form af 17 gobeliner. ”Kunstruten” slutter på Nivaagaard, hvor Peter Kær selv giver en indføring i guldaldermaleren Wilhelm Marstrand.  


Refleksion og demokrati
Hver undervisningsgang begynder med en fællessang og en introduktion til dagens udstilling. Efter rundvisningen lægger Peter Kær op til spørgsmål og debat mellem deltagerne og museumsguiden. Dialogen og refleksionen over dagens tema er en vigtig del af højskolen, mener han.

- Det er netop i dialogen, man kan reflektere over sit eget liv. Vi formes hele tiden, som mennesker, når vi er i dialog med andre. Det er, når vi taler om kunsten og vores oplevelse af kunsten, at udviklingen sker. Det fine ved kunst er, at man ikke behøver at være enig. Vi er vant til, at når en politiker siger noget, så skal man være for eller i mod, men i kunstens verden behøver man ikke tænke det samme eller føle det samme. Det er en meget demokratisk måde at være sammen på, siger Peter Kær.

Inspiration i corona-tiden.
Idéen til en online højskoleform udspringer af coronatiden, hvor vi ikke kan mødes i det mere traditionelle højskolefællesskab, der normalt karakteriserer folkeoplysningen.
- Coronasituationen betyder, at mange mennesker ikke har adgang til fællesskaber og heller ikke til at gå på museum. Den udfordring har inspireret os til at sætte et online højskoleforløb sammen, fortæller Susanne Henriksen. Hun er skoleleder i LOF Øresund, der er en af de seks lokale LOF-afdelinger, der har taget initiativ til højskolen. De seks afdelinger udbød også en online højskole i juni måned og har gode erfaringer med højskole og formidling i det digitale format.

- Vi kan udnytte, at LOF er en landsdækkende organisation, så deltagerne kommer rundt og ser aktuelle kunstudstillinger i hele landet. Vi har også gode erfaringer med, at de deltagere, der ikke føler sig helt trygge ved at tale foran større forsamlinger alligevel bliver hørt, fordi de kan bruge chatten, siger Susanne Henriksen. 

Selvom højskolen foregår online, er både Susanne Henriksen og Peter Kær overbeviste om, at deltagerne får en oplevelse af fællesskab.  

- Højskolen er ikke kun et spørgsmål om at få noget at vide om kunst. Det handler i høj grad om at være en del af et fællesskab. Vi glemmer nogle gange, hvor stor en sammenhængskraft, kunst og kultur har. Det er det, der gør, at vi kan være sammen om noget. At synge sammen, at gå op i noget sammen og at lære sammen, det er en væsentlig lim her i livet, siger Peter Kær.  

Han håber dog, at nogle af deltagerne vil bruge højskolen som en inspiration til at besøge udstillingerne fysisk, når det bliver lettere at komme rundt i landet.
- Vi kan bruge denne tid til at kigge indad og bevare optimismen, indtil der kommer nogle muligheder for at komme rundt igen. Mens vi venter, kan vi så sætte os ind i noget, som vi synes er interessant og spændende, siger Peter Kær. 

Højskolen foregår i gratisprogrammet zoom. De seks undervisningsgange koster 325,- kroner. Du kan tilmelde dig på lofkurser.dk

FAKTA OM LOF’S VINTERHØJSKOLE ”KUNSTRUTEN”
Kunsthøjskolen foregår over seks mandage fra 19:00 – 21:00.
Undervisningen sker via gratisprogrammet zoom.
Pris: 325 kroner.
Tilmelding: www.lofkurser.dk

 

PROGRAM

Mandag den 15. marts 2021: MALERGÅRDEN ODSHERRED - Sigurd Swane motivet i landskabet.

Mandag den 22. marts 2021: KØS I KØGE - Dronningens gobeliner

Mandag den 29. marts 2021: SKAGEN MUSEUM - At blive en kunstnerkoloni i Skagen

Mandag den 12. april 2021: MUSEUM JORN I SILKEBORG - Meget mere end bare Jorn

Mandag den 19. april 2021: BORNHOLMS KUNSTMUSEUM - Velkommen til Bornholm

Mandag den 26. april 2021: NIVAAGAARDS MALERISAMLING - Nivaagaard og Guldalderfortælleren Marstrand