KUNSTHÅNDVÆRK PÅ MUSEET
Bornholms Kunstmuseum ønsker at afspejle kunstlivet på øen.
Det har betydet, at der med årene er kommet en større samling af kunsthåndværk til museet. En stor del af museets virksomhed retter sig også imod kunsthåndværket.
I de skiftende udstillinger integreres kunsthåndværket på lige fod med billedkunsten.
Museets udvidelse i 2003 gav plads til at indrette en særlig udstillingssal for kunsthåndværk fra den permanente samling.
Derudover samarbejder museet med Glas- og Keramiklinjen på Det Kongelige Akademi Bornholm i Nexø. Det betyder, at vi hvert år viser de nyuddannede glaskunstnere og keramikeres afgangsudstilling.
Samlingen af kunsthåndværk på museet afspejler det rige kunsthåndværksmæssige liv, som har præget øen i flere århundreder.
Øens naturlige rigdom har dannet grundlag for nogle af de mest betydningsfulde industrier på Bornholm, fx findes der mange forskellige typer ler i Bornholms undergrund.
Råstoffer som granit, sandsten, grus, kul og kaolin er også blev udvundet og bearbejdet på Bornholm.
Allerede i middelalderen blev bornholmske potter solgt i hele østersøområdet.
I 1900-tallet opstod en række småindustrier, bl.a. Hjorths Keramikfabrik, der stadig producerer stentøj efter oprindelige principper og i dag fungerer som et arbejdende museum.
En række familier står særligt centralt i kunsthåndværkets historie på Bornholm. Det er bl.a. familierne Hjorth, Vasegaard, Munch-Petersen og Høm der har ladet håndværkstraditionerne leve videre gennem generationer.
Miljøet omkring Bornholms Frie Værksteder i 1960'erne har også været med til at trække nye kunsthåndværkere til øen.