EUROPEAN CERAMIC CONTEXT 2008
14. 09. 08. - 19. 10. 08.
Den europæiske elite inden for moderne glaskunst og industrielt design samles i Danmark - på Bornholm.
Den 13 september indbyder Bornholm og European Glass Context den europæiske elite indenfor moderne glaskunst og industrielt design, til tre store udstillinger der skal vise de nyeste strømninger netop nu.
Udstillingerne er en del af et storstilet projekt hvor en række af de førende bornholmske kulturinstitutioner er gået samme om at arrangere et symposium med udstillinger, workshops, masterclasses, konference og fagmesse for at danne et internationalt mødested for erfaringsudveksling og netværk blandt glaskunstnere.
European Glass Context er et led i den Bornholmske biennale for skiftevis glas og keramik.
Projektleder Susanne Jøker Johnsen siger ”Projektet er det eneste af sin art her i Europa.
I USA har man tradition for lignende arrangementer som giver et billede af og mulighed for at diskutere hvad der rører sig.
Udstillingerne bliver særligt unikke og spændende, fordi de kommer til at vise diversiteten og strømningerne i moderne glaskunst i Europa.
STORSTILET EUROPÆISK SAMARBEJDSPROJEKT
30 europæiske lande deltager, herunder de 27 EU-lande samt Island, Norge og Schweiz.
Temaerne på hele begivenheden fokuserer på den europæiske glasscene.
Internationalt anerkendte gæsteundervisere og forelæsere fra Europa og USA er inviteret til en konference, en workshop og en masterclass hvor der er lagt op til diskussioner om tradition, teknologi, samt kulturel og national identitet.
Tre store udstillinger viser 154 europæiske glaskunstnere og industrielle designere.
Udstillingerne vil give publikum en unik mulighed for at se det bedste af moderne europæisk glas kunst og industrielt designet glas netop nu.
154 af de førende europæiske glaskunstnere med 30 forskellige nationaliteter deltager i udstillingerne på Bornholms Kunstmuseum og udstillingsstedet Grønbechs Gård.
På udstillingerne der præsenterer de etablerede kunstnere og de unge kunstnere, er der mulighed for at se hvordan studieglasset har udviklet sig siden dets begyndelse.
Genremæssigt bevæger kunstnerne sig bredt mellem det traditionelle kunsthåndværk, de skulpturelle værker og installationer og den konceptuelle kommentar til vores samtid.
I udstillingen for industrielt design vil publikum kunne se det bedste glas netop nu designet til industriel fremstilling.
Om udstillingerne siger projektleder Susanne Jøker Johnsen:
”Det specielle med disse udstillinger er, at de vil vise en samlet oversigt over hvad der sker på den europæiske glasscene nu. Det er på den måde en enestående eksponering af tendenserne i europæisk glas. Udstillingerne er ikke kurateret af en enkelt person, men af de førende eksperter inden for fagområdet i de deltagende lande.”
I hvert deltagerland har en national kommissær og samarbejdspartner stået for udvælgelsen af seks kunstnere fra sit respektive land.
Listen over nationale kommissærer indeholder b.la. repræsentanter fra Musee des Arts Decoratifs Paris, BENAKI Museum Athens, Smålandsmuseet i Sverige, The National Glass Museum Leerdam i Holland, Det Rumænske Kulturinstitut og Museum of Decorative Arts in Prague.
Udstillingerne åbnes officielt af Mr. Reino Liefkes, Senior Curator of Glass and Ceramics V&A London.
Udstillingerne markeres desuden med et stort og rigt illustreret katalog, hvor alle kunstnerne er repræsenteret med billeder og artikler om deres arbejde.
TRE PRISER AF 10.000 € UDDELES
I hver udstillingskategori uddeles en pris på 10.000 €.
Prisvinderne udpeges af en international sammensat jury på fem medlemmer og offentliggøres på åbningsdagen den 13. september.
BORNHOLM - CENTRUM FOR EUROPÆISK GLAS OG KERAMIK
Bornholm har spillet en central rolle i etableringen af den danske studieglasbevægelse.
I 70erne kom en række studieglasfolk fra USA og England til øen og etablerede sig i Snogebæk og Gudhjem.
Siden da er øen blevet til et af Europas centre for studieglas og kunsthåndværk med nu 11 arbejdende glasværksteder.
I 1997 blev den eneste danske kulturministerielle uddannelsesinstitution med glas og keramik oprettet som centralt omdrejningspunkt.
Susanne Jøker Johnsen tilføjer:
”Det er en tilfældighed, og så alligevel ikke, at flere af de udstillende kunstnere på et eller andet tidspunkt i deres karriere har været omkring Bornholm.
Flere af de erfarne kunstnere var med ved den spæde begyndelse da studieglassets etablering havde sin begyndelse på Bornholm med mange internationale aktører, herunder Karin Klim fra Norge, Rachel Woodman fra Storbritannien og amerikanske Pete Hunner, der nu er fast etableret med Baltic Sea Glass på Bornholm. Flere af den yngre generation har fået deres uddannelse på Glas og Keramikskolen på Bornholm”.
DE UDVALGTE FRA DANMARK
I udstillingerne bliver Danmark repræsenteret af Pipaluk Lake og Micha Karlslund i kategorien for de etablerede kunstnere, Pernille Braun Jørgensen og Hanne Enemark er de unge og spirende kunstnere og Peter Svarrer og Baltic Sea Glass viser det Industrielle Design.
Fhv. Museumsinspektør på Kunstindustrimuseet Jørgen Schou Christensen har stået for den danske udvælgelse.
ØVRIG INFORMATION
Arrangørerne bag European Glass Context 2008 er Bornholms Kunstmuseum, Glas og Keramikskolen på Bornholm, Grønbechs Gård, Møbelfabrikken Nexø, og Bornholms Erhvervs Center.
European Glass Context finansieres ved hjælp fra 1 mio. kr. fra Kulturministeriets Provinspulje, 550.000 kr. fra Bornholms Regions Kommune, samt støtte fra en lang række private fonde og sponsorer.
Udstillingerne kan ses på Bornholms Kunstmuseum og Grønbechs Gård i perioden 14. september – 19. oktober 2008.