GRØNNINGEN
01. 11. 08. - 18. 01. 09.
Kunstnersamlingen Grønningen er rykket til Bornholms Kunstmuseum, fordi Charlottenborg er blevet omdannet til en kunsthal.
Udstillingen indeholder værker af over 40 af sammen-slutningens medlemmer, og som det har været Grønningens politik igennem en årrække, vil der også her være inviteret en række spændende gæsteudstillere fra især den yngre danske kunstscene.
Endvidere vil der være en lille særophængning af de kendte modernistiske bornholmermalere, som var tilknyttet sammen-slutningen hen over midten af det 20. århundrede.
I forbindelse med udstillingen vil der blive lavet et dokumentationskatalog.
Det udgives medio november og kan bestilles gennem Bornholms Kunstmuseum og Grønningen.
OM GRØNNINGEN
Grønningen er ikke en sammenslutning med et fælles ideologisk grundlag og en fælles kunstpolitik - endsige en fælles æstetik.
Men hvis der er noget, der binder, og altid har bundet, dens medlemmer sammen, er det troen på kunsten som et individuelt udtryk.
Kunstens styrke er først og fremmest at være individuel og pluralistisk. Kun herved har den noget at sige sin tid.
Det gjaldt for 100 år siden, da de første Grønningen-kunstnere trådte frem. Og det gælder ikke mindre i dag, hvor instrumentalisering og institutionalisering præger kunstscenen.
Som kunstnersammenslutning repræsenterer Grønningen en platform i dansk kunstliv, der ikke står i modsætning til, men er positivt forskellig fra henholdsvis gallerirummet og de museale rum, hvor sammenslutningens medlemmer også udstiller både nationalt og internationalt.
I Grønningens tidlige år i første halvdel af det 20. århundrede turnerede sammenslutningens udstillinger ved flere lejligheder i provinsen.
Nu sker det igen, og den første udstilling bliver på Bornholm i samarbejde med museets direktør Lars Kærulf Møller og personale.
Hele museet er ryddet til sammenslutningens udstilling.
Grønningen har taget de nye kontekstuelle udfordringer op og skabt en udstilling, der som altid i Grønningen-sammenhæng markerer vores interesse i en fri, individuel og forskelligartet kunst.
Når en sammenslutning som Grønningen på over 50 medlemmer i alle aldre af egen kraft koncentrerer deres fokus og energi på at skabe en udstilling, sker der noget helt særligt.
Det har fundet sted i snart 100 år, og det repræsenterer en kontinuitet, som er enestående for dansk kunstliv.
For yderligere informationer, fotos og/eller interesse for interviews, kontakt venligst Grønningens presseansvarlige MICHAU+ ved Kristina Valberg, kv@michauplus.dk eller
tlf. 28 77 81 20.
GRØNNINGENS HISTORIE I KORTE TRÆK
Grønningen er den største sammenslutning af kunstnere i Danmark. Den tæller i dag 54 medlemmer.
Grønningen blev stiftet i 1915 og fremstod fra starten som det nye fristed for radikal og eksperimenterende kunst. Det var udbrydere af Den Frie, der dannede Grønningen.
Deres første udstilling blev afholdt på Grønningen i København, i en såkaldt 'Indianerhytte', en interimistisk bygning tegnet af den navnkundige arkitekt Carl Petersen - placeret på den trekantede grund mellem Hammerensgade, Grønningen og Bornholmergade.
Sammenslutningen har taget navnet på denne placering til sig og hedder derfor Grønningen.
Efter den første udstilling i 1915 førte Grønningen en omflakkende tilværelse et par år, hvorefter sammenslutningen har haft sin årlige udstilling på Charlottenborg i København fra 1932.
Efter 2006 blev kunstnernes udstillingsbygning, Charlottenborg, på basis i af kulturministeriets bekendtgørelse omdannet til en kunsthal, hvor kunstnersammenslutninger ikke er givet mulighed for at udstille siden 2007.
Grønningens ferniseringer er i generationer betegnet som tilbagevendende københavnerbegivenheder, der fylder Charlottenborgs udstillingsbygning til bristepunktet.
Denne publikumsinteresse fortæller om den store og mang-foldige udstillings centrale betydning i det københavnske kunstliv.
Med Grønningens forskelligartede kunstnere, suppleret med gæsteudstillere, fremstår Grønningen som et bredt udsnit af tidens førende kunstnere.
Foråret 2007 blev den måske sidste Grønningen udstilling sat op på Charlottenborg udstillingsbygning. 1. november 2008 åbner Grønningen og Bornholms Kunstmuseum dørene for en ny udstilling.
For yderligere information, se www.groenningen.dk
DELTAGENDE KUNSTNERE
Grønningens medlemmer:
Poul Agger, Merete Barker, Jens Birkemose, Peter Bonnén, Peter Brandes, Stig Brøgger, Ronald Burns, Ruth Campau, Viera Collaro, Henning Damgaard-Sørensen, Egon Fischer, Leonard Forslund, Ib Geertsen, Arne Haugen Sørensen, Jørgen Haugen Sørensen, Erik Heide, Lone Høyer Hansen, Ib Monrad Hansen, Poul Janus Ipsen, Frithioff Johansen, Anita Jørgensen, Steffen Jørgensen, Frans Kannik, Tom Krøjer, Søren Kjærsgaard, Eva Koch, Lise Malinovsky, Peter Mandrup, Loui Michael, Hans Pauli Olsen, Bjørn Poulsen, Tonning Rasmussen, Ole Sporring, Gerald Steffe, Jette Thyssen.
Årets gæster:
Morten Buch, Eva Steen Christensen, Mads Gamdrup, Hjørdis Haack, Ferdinand Ahm Krag, Astrid Kruse Jensen,
Allan Otte, Trine Søndergaard og Nicolai Howalt.
Mindeophængning:
Kai Lindemann, Finn Mickelborg, Knud Nielsen og Hans Jørgen Nicolajsen