DEN ARABISKE REJSE
25. 06. 11. - 31. 07. 11.
Carsten Niebuhr kommer til Bornholm.
Det er i år 250 år siden, den danske konge sendte seks mænd af sted med kurs mod Det Lykkelige Arabien.
Deres mission var at bruge to år på at udforske den arabiske verden.
Syv år senere, da alle havde opgivet håbet om at se dem igen, vendte Carsten Niebuhr tilbage som den eneste overlevende.
Den Arabiske Rejse har siden skrevet sig ind i historien som et skelsættende møde imellem Danmark og den arabiske verden.
Det fejrer vi i år med et 250-års jubilæum for den historiske ekspedition, og i den anledning kommer udstillingen:
Den Arabiske Rejse – Rejsen Fortsætter til Bornholms Kunstmuseum.
Ferniseringen finder sted søndag d.12. juni kl.15, hvor lektor og Niebuhr-ekspert Michael Harbsmeier vil introducere historien om Den Arabiske Rejse.
Udstillingen Den Arabiske Rejse – Rejsen Fortsætter består af to dele.
Den første del er lavet af Det Kongelige Bibliotek og fortæller historien om ekspeditionens dramatiske forløb; om det første års ophold i Kairo, om rejsen til Yemen, om sørejsen til Indien og om det korte ophold i Bombay.
Herefter følger beretningen om Carsten Niebuhrs ensomme og enestående forskningsindsats under den fire år lange hjemrejse indtil ankomsten til København i 1767.
Udstillingen giver en kronologisk oversigt over rejsens forløb og præsenterer eksempler på det materiale naturhistorikeren indsamlede, de manuskripter filologen indkøbte og de kort kartografen Niebuhr udarbejdede.
Redaktørerne på denne del er professor Jørgen Bæk Simonsen og professor Peder Mortensen.
Udstillings anden del hedder Rejsen Fortsætter: Og vi genopdagede hinandens verdener.
Her udforsker syv kunstnere (fra Egypten, Danmark og USA) på ny den verden, der engang blev kaldt Felix Arabia.
Kunstprojektet, der er udarbejdet i Kairo, tager afsæt i materialet fra Den Arabiske Rejse, og kodeordene for værkerne er kulturmøde, nysgerrighed og rejselyst – alt sammen perspektiver på den historiske ekspedition i en aktuel kontekst. Kurator på denne del er Nadia Josefine El Said.
Udstillingen er en mobil version af en stor udstilling, der åbnede på Det Kongelige Bibliotek d. 9. maj.
Den mobile udstilling har, udover Bornholm, lagt vejen forbi Aarhus og Odense, og vil siden rejse til Helsingør og Aalborg.
EN HISTORIE OM DET ÅBNE KULTURMØDE
Bag hele jubilæet for Den Arabiske Rejse står en række danske institutioner herunder Center for Kultur og Udvikling, Københavns Universitet og Udenrigsministeriet.
Projektleder for jubilæet Jakob Myschetzky udtaler om baggrunden for fejringen:
"Carsten Niebuhr og Den Arabiske Rejse bragte en epokegørende nuancering med hjem til Danmark for 250 år siden.
Ikke alene var der tale om den første videnskabelige ekspedition udsendt af et europæisk land nogensinde. Rejsen er også gået over i historiebøgerne som et forbilledligt møde mellem Danmark og den arabiske verden - med gensidig nygerrighed og respekt som bærende byggesten. Det, vi prøver med det her jubilæum, er igen at sætte fokus på det åbne kulturmøde".
MERE INFORMATION
For information om udstillingen og 250-års jubilæet for Den Arabiske Rejse kontakt PR-ansvarlig Maiken Enggaard; 26846468 eller me@dccd.dk eller besøg jubilæets hjemmeside: www.denarabiskerejse.dk