LIVING IN THE PRESENT FUTURE
06. 10. 19 - 05. 01. 20
Udstillingen Living in the Present Future, der er blevet til i samarbejde med Muzeum Narodowe w Szczecinie (Nationalmuseet i Stettin, Polen), præsenterer et bredt udvalg af både dansk og polsk samtidskunst.
Udstillingen har fokus på, hvad det vil sige at være menneske – både lige nu, men også i fremtiden.
Vi lever i en tid, hvor den menneskelige civilisations påvirkning af Jorden er så markant, at man taler om, at vi måske befinder os i en ny geologisk epoke ved navn Det antropocæne epoke, der betyder 'Menneskets tid'.
Tidligere er overgangen til nye epoker sket på baggrund af store naturfænomener som masseudryddelse af liv, store meteornedslag, at jordens bane om solen har ændret sig, eller som sidst: en ny istid.
Denne gang er det dog ikke store naturfænomener, men mennesket, der er skyld i et epoke-skift.
Snakken om et muligt epoke-skift har særligt de sidste 20 år vokset sig til en stor akademisk strømning på tværs af de humanistiske studier, og har fået betegnelsen Posthumanismen.
Posthumanismen beskæftiger sig med et forandret syn på det menneskeliges grænser og relationer til sine omgivelser, og grundet de mange udviklinger - særligt indenfor bioteknologien, bliver vi nødt til at forholde os til spørgsmål som:
Vil der i fremtiden eksistere hybrider mellem mennesker og dyr? Eller hybrider mellem mennesker og maskiner?
De udstillende kunstnere arbejder i deres værker på forskellig vis og i forskellige medier og materialer med udstillingens overordnede fokus og alle de tanker, idéer, bekymringer, spørgsmål og andet, som opstår i forlængelse heraf.
Udstillingen omfatter værker af de danske kunstnere/kunstnergrupper: Amalie Smith, Emil Westman Hertz, Lea Guldditte Hestelund, Peter Frimand og Superflex, og værker af de polske kunstnere: Aneta Grzeszykowska, Artur Malewski, Ewa Juszkiewicz, Izabella Gustowska og Roman Lipski.
Udstillingen vises først på Bornholms Kunstmuseum i perioden fra 06. 10. 19 – 05. 01. 20, og efterfølgende på Muzeum Narodowe w Szczecinie.
I forbindelse med udstillingen udgives der et tilhørende udstillingskatalog, der vil være til salg i museumsbutikken.
EN SÆRLIG TAK TIL
15. Juni Fonden, Statens Kunstfond, Knud Højgaards Fond, BRKs Kunst og Kulturhistorisk råd, Den Polske ambassade, GAZ Systems, Szczecińska Energetyka Cieplna (SEC), Towarzystwo Przyjaciół Muzeum Narodowego w Szczecinie og Det Danske Kulturinstitut i Polen.