RUTH CAMPAU - SUNSET BOULEVARD
19. 03. 22 - 30. 10. 22
Med Sunset Boulevard forvandler Ruth Campau Bornholms Kunstmuseums centrale akse til en fortolkning af solens og livets cyklus i en bevægelse fra det kolde lyse til det mørke dybe. Udstillingen præsenterer to installationer. Den ene, der har samme navn som udstillingen, er skabt til kunstmuseets største rum, Gaden. Den anden, Night Settings, er udformet til en mindre og mørk sal, der ligger på samme akse i huset, men en etage længere nede.
Ruth Campau arbejder i stor skala. Sunset Boulevard er buede forløb af i alt 192,8 meter bløde, bemalede mylarbaner, der er hængt op i 8,7 meters højde i det 36 meter lange rum.
I en koncentreret, kraftfuld proces skubber Campau med en kost maling på de lange mylarbaner. Kroppen, bevægelsen og tiden transformerer den flydende maling til lette, stringente strøg. De tydelige spor af hendes proces formidler et stærkt menneskeligt nærvær i værket.
At male på mylar, som er en slags polyesterfolie, er som at male laseringer på et lærred. Laseringerne gør det muligt at se det, der er bagved. Bag mylarbanerne i Sunset Boulevard er lyset og himlen. Dagslyset fremkalder en særlig intensitet i farven. Og med lyset og den lodrette akse mellem Helligdomskilden i gulvet og himlen får også transcendens, frihed og spiritualitet plads i værket.
Rummet, lyset, kilden og de bløde, farvede buer skaber et forløb, der reflekterer over døgnets cyklus eller livets forløb. Bevægelsen gennem værket slutter i udstillingens andet værk, Night Settings. Denne installation forankrer Sunset Boulevard ved at manifestere kontrasterne mellem de to værker: Dag og nat, liv og død, bevidst og ubevidst, aktiv og passiv. Men Night Settings er også en pause, der gør en ny begyndelse mulig. Nattens mere subtile farver dukker op i det sorte, når øjnene vender sig til mørket.
Igennem årtier har Campau med stort overskud arbejdet med maleriet i et udvidet felt. Hendes praksis er et felt, der spænder fra det konceptuelt skarpe, over installationens samspil med omgivelserne til den legende fascination af glimmer og andre senmoderne materialer.
Hendes afsæt er internationalt. Hendes første formative kunstoplevelser havde hun i Californien i midten af 1970erne, hvor hun som helt ung mødte installationskunsten og efterkrigstidens amerikanske malere. Værker af Edward og Nancy Kienholz, Barnett Newmann, Elsworth Kelly og Jackson Pollock introducerede værker i stor skala, hvor kroppen, rummet og oprøret fik lov at folde sig ud. Et senere møde med Lee Ufan og den koreanske kunstneriske bevægelse, Dansaekhwa, har også været en stor inspiration. Bevægelsens kunstnere udviklede som svar på det koreanske folks tilstand efter Koreakrigen et maleri, der for en stund kunne omslutte, aflaste og berolige sin beskuer.
Ruth Campau (født 1955) er billedkunstner. Hun modtog i 2020 Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse for sit vedholdende, omfangsrige og stadigt afsøgende arbejde. Campau har udstillet på en lang række solo- og gruppeudstillinger i indland- og udland, ligesom hun har udført stedspecifikke værker til offentlige rum og institutioner. Hun er repræsenteret på flere af landets kunstmuseer. Kunstneren har flere gange udviklet arkitektonisk udsmykning i samarbejde med tegnestuer til nyopførte byggerier og har desuden kurateret flere dagsordensættende udstillingsprojekter.
Sunset Boulevard er en af flere udstillinger, der de kommende år forbereder et kommende Museum for Lys og Kunst på Bornholms Kunstmuseum. Museum for Lys og Kunst præsenterer interdisciplinære udstillinger på internationalt niveau. Udgangspunktet for udstillingerne er altid kunstnere, der beskæftiger sig med lys. Perspektiverne er mange og spændende. Med denne udstilling og med Christina Augustesens udstilling, Gennem Lysets Rum, der bliver vist samtidigt i sal 5 og 6, bliver der sat fokus på dagslyset.
Dagslyset definerer de grundlæggende levevilkår på jorden: Årstiderne, døgnrytmen, vejret og vegetationen. Lyset har direkte indflydelse på kroppen og sindet og har til alle tider spillet en rolle i religiøse forestillinger. Mange fag arbejder med dagslyset, og til at se udstillingerne og reflektere over, hvordan kunstværkerne kan inspirere deres egne fags arbejde, er inviteret en arkitekt, en meteorolog, en provst, en idéhistoriker, en kronobiolog og en astrofysiker. Deres bidrag vil løbende blive publiceret i udstillingen og på kunstmuseets hjemmeside.
Hør Ruth Campau fortælle mere om sine værker og inspirationskilder i den lille film, der er produceret til udstillingen. Filmen bliver vist i kunstmuseets biograf og kan også ses her:
Udstillingen er generøst støttet af Statens Kunstfond og Statens Værksteder for Kunst.