WALKING LANDSCAPES
20. 03. 22 - 03. 08. 22
Velkommen til en udstilling, der både vil dokumentere og inspirere.
Dokumentere 10 kunstneriske vandringer på Bornholm, der fandt sted midt i juni 2021.
Inspirere alle til at vandre på nye måder; med andre rytmer, lyde, ritualer og kreative processer.
Hver vandring er dokumenteret med en video, et vandrekort, tekst og fotografier. Desuden viser udstillingen fysiske aftryk og værker, der blev produceret undervejs på turene.
I udstillingens niche er det muligt at tegne forslag til nye vandringer, at få et program med Artist Walks, du selv kan deltage i eller postkort med inspiration til vandringer på egen hånd.
Vandrende kunstnerisk praksis
De vandringer, udstillingen dokumenterer, er kunstnerisk praksis på linje med andre kunstværker. Det er mindre håndgribelige kunstværker end malerier og skulpturer. Vandringerne trækker i stedet på traditioner fra performancekunst og stedsspecifikke værker, og så er det værker, der svarer på nogle af de spørgsmål, som den antropocæne tidsalder stiller.
Den antropocæne tidsalder er den tidsalder, hvor mennesket på grund af sin påvirkning af kloden er blevet en geologisk kraft på lige fod med vulkaner, meteornedslag og forskydning af tektoniske plader. Den antropocæne tidsalder er et begreb, der blev introduceret ved årtusindskiftet. Siden har mange kunstnere beskæftiget sig med de mange naturvidenskabelige, politiske og etiske problemstillinger, der er knyttet til begrebet. Bæredygtighed er et centralt omdrejningspunkt, og vandringerne i Walking Landscapes er alle kunstværker, der forholder sig til landskabernes tilstand og betydning.
Stedsspecifikke værker er værker, der vokser ud af det sted, hvor de bliver skabt. De kan både forholde sig til det specifikke sted ved at foregå på stedet, bruge stedets materialer eller reflektere over stedets betydninger. De 10 vandringer er alle værker, der både bliver til af stedet og som giver en fortolkning tilbage til stedet.
Performancekunst er en kunstform, som både er beslægtet med scenekunst og billedkunst. I performancekunsten er kroppen det primære materiale. Performancekunst foregår oftest på en scene eller i et udstillingsrum, men her har landskaberne været rammen. Vandringerne i Walking Landscapes er alle bygget op over en performativ skabelon, der varer 12 timer og har selvfilmede optrædener en gang i timen. De deltagende kunstnere arbejder med hver deres kunstneriske disciplin inden for den performative ramme.
Walking, Talking & Performing Landscapes
Walking Landscapes er en del af det treårige projekt Metropolis Landskab initieret af Københavns Internationale Teater. Formålet med projektet er at koble kunst og landskab for at opdage, hvordan nutidens mennesker forholder sig til natur og landskaber.
I alt 140 kunstnere i 12 danske kommuner har gennemført Walking Landscapes vandringer i 2021. Alle vandringer er tilgængelige på metropolis.dk/category/walking-landscapes
Talking Landscapes er en række samtaleperformances. I 2022 er Bornholms Kunstmuseum vært for en række performances, der bliver gennemført i samarbejde med publikum. Disse performances handler ligesom vandringerne om menneskers forhold til naturen og har form som samtaler skabt over skabeloner inspireret af jesuittermunke, Nordcanadas oprindelige befolkning og den franske filosof, Bruno Latour. Samtalerne foregår i landskaberne ved Bornholms Kunstmuseum fra 23.-29. maj 2022. Se hele programmet i kunstmuseets kalender.
Performing Landscapes er overskriften for aktiviteterne i 2023. Her tager kunstnerne igen ud i landskaberne for at skabe performanceværker baseret på de forudgående års vandringer og samtaler.
Artist Walks
Kom med på en kunstnerisk vandring med kunstnerne fra WALKING LANDSCAPES. Se hvornår i museets kalender.
Metropolis Landskab organiseres af Metropolis – Københavns Internationale Teater i samarbejde med partnere i de 12 deltagende kommuner med støtte fra Nordea-fonden. Hovedpartnere på Bornholm er BIRCA/Bækkelund International Residency Center for Artists, Bornholms Kunstmuseum og Bornholms Højskole med støtte fra Bornholms Regionskommune.