MUSEETS BYGGESTEN
I november 1990 udskrev Bornholms Amtsråd i samarbejde med Danske Arkitekters Landsforbund en offentlig projektkonkurrence.
Projektkonkurrencen omhandlede placering, udformning og indretning af et 'Bornholms Kunstmuseum'. Byggeriet var planlagt til at skyde frem på det erhvervede areal ved Hotel Helligdommen nær Rø.
Arkitektfirmaet Fogh og Følner udarbejdede deres idé i samarbejde med Cowiconsult A/S og vandt konkurrencen blandt 187 indsendte forslag.
Museet breder sig nu på et areal på 4.000 m2 fordelt på tre niveauer, som følger terrænets naturlige fald mod klippekysten.
MUSEETS UDVIDELSE
Udvidelserne af museet startede i november 2002 ved hjælp af de samme arkitekter, som havde tegnet det oprindelige hus. I 2003 stod udbygningen færdig og tilføjede yderligere 1.000 m2 til Bornholms Kunstmuseum.
Udvidelsen omfattede to nye udstillingsbygninger, en større administrationsbygning samt ombygning af indgangspartiet.
Med udbygningen fik museet først og fremmest udvidet sine permanente udstillingsrum med over 50%. Det gav plads til at udstille en lang række værker, der tidligere stod opbevaret på magasin.
Særudstillingsarealerne blev forøget med ca. 75%, som i dag giver mulighed for større og mere uddybende udstillinger.
På administrationssiden blev museet udbygget med forbedrede kontorfaciliteter, et større værksted og bedre indlastningsforhold.
MATERIALER
Overalt på museet er der anvendt rene naturmaterialer som tegl, zink, mursten, granit, sandsten og træ.
Gaden er belagt med bornholmsk granit, mens der i de mindre rum er anvendt sandsten. Udstillingsrummenes gulve er alle i træ.
I særudstillingsrummene er det lagt som endetræ, der udover at give et fantastisk udtryk også fungerer som en klimamæssig buffer.
ARKITEKTONISKE ELEMENTER
TÅRNET
Fra foyeren kan man følge trappen op i det ottekantede udsigtstårn. Tårnet skaber med sit runde glasparti foroven referencer til et fyrtårn.
Allerøverst kan man træde udenfor og lade øjnene kigge langt ud over landskab, klippekyst, Sveriges sydkyst, havet og Christiansø.
BROEN
Broen skyder ud fra selve museumsbygningen og rækker ud mod kysten.
Den er udført som en skibsbro i stål og ædelt teaktræ og afsluttes i en lille sejloverdækket udsigtspavillon, som giver læ til at nyde havudsigten.
MUSEUMSGADEN
Museumsgaden er navnet på museets imponerende glasoverdækkede gaderum. Glasoverdækket skaber sammenhæng mellem bygningens tre forskellige niveauer.
Gaden er et helt centralt element i arkitekturen og den strækker sig i spændende vinkler gennem hele bygningen.
Det transparente tag foroven sikrer, at det særlige bornholmske lys trækkes helt ind i museet.
Langs Museumsgaden ligger de forskellige rum; ovenlyssalene, udstillingsrummene, biografen, Kunstcaféen og butikken.
HELLIGDOMSKILDEN
Helligdomskilden er bevaret som en integreret del af museet. Kilden har udspring i foyeren og tager imod og følger gæsterne, når den løber gennem bygningen i en lille rende i granitten.
Tidligere troede man på Helligdomskildens helbredende evner, i dag symboliserer kilden oplevelser, rekreation og åndelig udvikling.
OVENLYSSALENE
Særudstillinger præsenteres i museets to store sale med udkig til de omkringliggende landskaber.
I salene er der højt til loftet og lyset falder smukt ind fra ovenlysvinduerne.